A selejt csökkentés a költségmegtakarítás alapja – a Norican Group egyedülálló fejlesztése az öntőipar számára

Napjainkban az energiapiacon jelenlévő bizonytalanság és a munkaerő piaci helyzet miatt az erőforrások hatékony felhasználása hatványozottan előtérbe kerül.

A termelésben jelentkező selejtek jelentős veszteségeket eredményeznek a vállalatoknál. Ezen termékek előállításába fektetett energia 100%-ban veszteség. Egyrészről a profitot termelő minőségi termékek gyártásától veszi el az időt, másrészről a selejt újra olvasztása, mozgatása további energiaráfordítást igényel. Nem elhanyagolható a szűkösen rendelkezésre álló munkaerő kérdése ez még inkább rámutat a gyártási idő optimális kihasználtságára.

A Norican csoport – melynek tagjai a StrikoWestofen, az ItalPresseGauss, a Wheelabrator és a DISA – az Ipar 4.0 keretében kifejlesztett egy olyan terméket, amely jelentősen képes csökkenteni a selejt mennyiségét és a hibaok feltárásának munka- és időigényét. Ezt a komplex rendszert Monitizer-nek hívják. A szoftver két lépcsőből épül fel, első lépcső az elemzés és kimutatásokat készítő program a Monitizer|DISCOVER, második szint a gyártási folyamat optimalizálással segíti a selejt csökkentést, ami a Monitizer|PRESCRIBE.

A Monitizer rendszer nem csak a Norican csoport termékeivel képes kommunikálni, a NoriGate segítségével a legtöbb PLC rendszerrel kompatibilis, digitális jeleket tud fogadni, adatbázisokból információt gyűjteni és mindezt feldolgozni.

A selejt termékek esetén az adatgyűjtési folyamattal kezdődik a gyökérok elemzés, ez egy hosszadalmas munka, ami felemészti a dolgozók idejét. Ezt követően az információkat „harmonizálni” kell, hogy megkezdhessék az elemzést. Erre kínál megoldást a NoriGate adatgyűjtő eszköz, melyet a gyártócellában elhelyezve és azon eszközeivel – öntőgép, kemence, robotok, hűtőkád, jelölő, vizsgálóeszköz – összekötve elérhetővé teszi az adatokat a Monitizer rendszer számára. Az információk egy titkosított hálózatra kerülnek, amit csak az arra illetékesek érhetnek el bármilyen digitális eszközön – számítógép; telefon; tablet -, a világ bármely pontján.

A rendelkezésre álló adatok elemzése során a dolgozónak meg kell találni a paraméterek közti összefüggéseket, amelyet érthető és könnyen elemezhető formára kell fordítania, ezen feladatokat látja el a Monitizer|DISCOVER. A rendelkezésre álló adatokat a Vevővel definiált paraméterek szerint elemzi és elkészíti a kimutatásokat. Az eszközök közvetlen kommunikációjából adódóan az elemzések azonnal és folyamatában elérhetők a felhasználok számára. A beállított kimutatásokon kívül lehetősége van a felhasználóknak testreszabott elemzéseket készíteni, ami figyelembe veszi a múltbéli adatokat is.

A feldolgozott információkból - a technológia módosítások kidolgozásával – a selejt jelentősen lecsökken. A fent említett módosításokat a Monitizer|PRESCRIBE mesterséges intelligenciával ellátott rendszere elvégzi és a szükséges paraméter finomításokról javaslatot tesz a gépkezelőnek. A szoftver folyamatosan keresi az optimális gyártási paramétereket – ami több száz, de akár több ezer beérkező változót is tartalmazhat – és képes másodperceken belül reagálni és módosítási javaslatot tenni az elérhető minőségügyi és feldolgozási adatok alapján.

A rendelkezésre álló adatok feldolgozásával nem csak a termék minőség javítására lehet felhasználni, hanem a folyamatok optimalizálásra is, melyre kiváló megoldás a Refill Monitor rendszer. Az eszköz segítségével az olvadék előállításért és szállításért felelős személyek részére elérhető a Westomatok töltöttségi szintje és a várható fém szükséglete mennyiségben és időben. Ezzel a megoldással csökkennek a felesleges mozgások az öntödében, valamint elkerülhető a kemence kiürülése vagy túl töltése, illetve a különböző ötvözetek összekeverése.

A Monitizer rendszer alkalmazásával jelentősen csökkenthető a selejt termékek mennyisége, továbbá a szűkös, költséges energiát valós, profittermelő tevékenységre lehet fordítani. A mérnöki erőforrásokat értéknövelő tevékenységekre tudják fordítani a monoton, hosszas adatfeldolgozás helyett. A selejttel együtt csökkenek a felesleges logisztikai feladatok is az üzemben.

 

A jövő technológiája már Ön számára is elérhető, kérem keressen minket bizalommal!

VIDEÓS tartalmak: