Élelmiszeripari szállítószalagok csapágyazásának kenési kihívásai

Az automatizált gyártósorok terjedésével egyre nagyobb teret nyernek a szállítószalagok. Ezek nagyban hozzájárulnak a munkafázisok közötti gyors és hatékony szállításhoz, ugyanakkor újfajta karbantartási feladatokat is jelentenek. Folyamatos, megfelelő üzemelésük kritikus a termelés szempontjából, meghibásodásuk egyik fő forrása pedig a csapágyazás lehet.

Az élelmiszeriparban már széles körben elterjedt a szállítószalagok használata: a palackozóüzemek, ostyagyártók, konzervgyártók és más üzemek megkövetelik az élelmiszeripari minősítési kenőanyagok használatát. Emellett a csapágyakat akár extrém igénybevételnek is kitehetik gyártás közben (pl. magas hőmérséklet a kemencében).

A karbantartások minimalizálása érdekében bátran ajánljuk a Klüber Lubrications alábbi zsírjait és olajait. A Klübersynth UH1 14 széria tökéletes választás normál üzemi hőmérsekleten. Csakúgy mint a további összes kenőanyag, rendelkezik élelmiszer- és gyógyszeripari NSF H1 regisztrációval, így használható olyan helyeken, ahol nem kerülhető el az élelmiszerrel való véletlenszerű érintkezés. Korrózióvédelmének köszönhetően csökkenti a csapágykiesés kockázatát. A Klübersynth UH1 14-151 NLGI 1-es zsír, míg a Klübersynth UH1 14-222 NLGI 2-es konzisztenciájú zsír.

Alacsony hőmérsékleten üzemelő szállítószalagok csapágyazásához a Klübersynth UH1 14-31-et ajánljuk, amely a fent említett zsírok tulajdonságai mellett -70°C-ig alkalmazható, köszönhetően alacsony alapolaj-viszkozitásának és a lágy konzisztenciának.

Számos partnerünk elégedett vásárlója a magas hőmérsékletre ajánlott zsírjainknak: a Klübertemp GR AR 555 és a Barrierta L55/2 a legmagasabb igényeket is kielégítik. Akár 250°C-os üzemi hőmérsékleten is alkalmazhatóak, és agresszív közegek melletti alkalmazához is megfelelőek.