Olvadéktisztítás, ahol a minőségi alkatrész kezdődik

Az alumínium napjainkban éli aranykorát, a felhasználási területe robbanásszerűen bővül az élet minden területén - ez leginkább az alacsony sűrűségének köszönhető. A termék mechanikai és hőtechnikai tulajdonságai is kiválóak, amennyiben az előállítás megfelelő minőségben történik.

              Az elvárt minÅ‘ségű alumínium előállításához pedig ismerni kell annak tipikus szennyezÅ‘it, hogy probléma nélkül el tudjuk távolítani azokat az olvadékból. Az oxidok és az oldott hidrogén a két jellemzÅ‘ szennyezÅ‘. Az alumínium-oxid keletkezése természetes folyamat. A fém oxigénhez való kötödése igen erÅ‘s, amint találkozik az éltetÅ‘ gázzal azonnal oxidálódik. Az alumínium-oxid az olvadékba keveredve jelentÅ‘s inhomogenitást okoz, nagy szilárdságának köszönhetÅ‘en repedékennyé teszi az amúgy rugalmas alapfémet. Az ötvözÅ‘kbÅ‘l más oxidok is keletkeznek az olvadék előállítás és kezelés során, melyek hatása hasonló az elÅ‘bb említettéhez. A másik fÅ‘ szennyezÅ‘ pedig az oldott hidrogén, amit az olvadék tízszer nagyobb mértékben tud oldani, mint a szilárd fém. A dermedés során -  porozitás formájában -  kiválik a termékben, ami szintén jelentÅ‘sen rontja az alumínium tulajdonságait.

              A szennyezÅ‘k eltávolítására kezdetben a pihentetést alkalmazták. Az olvadékot egy, vagy akár több órán keresztül hÅ‘ntartották, a szilárd részecskék felúsztak vagy lesüllyedtek az alumíniumban - sűrűség különbségükbÅ‘l adódóan. Ez a technológia rendkívül költséges az idÅ‘ és a fűtÅ‘anyag tekintetében, valamint csak a nagyobb részecskék távolíthatóak el a segítségével. Ennél az eljárásnál a hidrogéntartalmat a páratartalom befolyásolja.

              Ezek kézben tartására a gázöblítéses módszert alkalmazták, melyek során elÅ‘ször halogén gázokat vezettek az olvadékba, hogy kémialig is tisztítsák azt. Ennek hátránya, hogy az egészségre igen káros, ezért áttértek az inert gázok alkalmazására. A gázadagolás lándzsákkal történt, amit a dolgozók kezeltek, így az olvadék minÅ‘sége nagymértékben a dolgozó hozzáállásától függött. Az adagolás pontoság érdekében tértek át a különbözÅ‘ sókeverékekbÅ‘l készített tablettákra. Megjelentek a rotoros gáztalanítók, amit sok esetben tisztítósó adagolásával tesznek még hatásosabbá.

              A sók jellemzÅ‘en alkáliföldfém-kloridok keveréke, ami elÅ‘segítí az olvadékban jelenlévÅ‘ zárványok felszínre úszását. Továbbá alumínium-klorid gázt fejlesztenek, ami a hidrogéntartalom csökkentését szolgálja.

              Az olvadékkezelÅ‘ több fajtája is elérhetÅ‘ ma a piacon a felhasználás céljának megfelelÅ‘en. Olvadék tisztító-, fedÅ‘-, falazat tisztítósók a legelterjedtebbek, de vannak termékek melyek a kémia összetétel vagy az anyagszerkezet módosítására alkalmasak.

              Ezen prémium termékekbÅ‘l kínáljuk a Schäfer GmbH igen széles skáláját, kíváló minÅ‘ségben, kimagasló hatásfokkal.