Olvadéktisztítás, ahol a minőségi alkatrész kezdődik

Az alumínium napjainkban éli aranykorát, a felhasználási területe robbanásszerűen bővül az élet minden területén - ez leginkább az alacsony sűrűségének köszönhető. A termék mechanikai és hőtechnikai tulajdonságai is kiválóak, amennyiben az előállítás megfelelő minőségben történik.

              Az elvárt minőségű alumínium előállításához pedig ismerni kell annak tipikus szennyezőit, hogy probléma nélkül el tudjuk távolítani azokat az olvadékból. Az oxidok és az oldott hidrogén a két jellemző szennyező. Az alumínium-oxid keletkezése természetes folyamat. A fém oxigénhez való kötödése igen erős, amint találkozik az éltető gázzal azonnal oxidálódik. Az alumínium-oxid az olvadékba keveredve jelentős inhomogenitást okoz, nagy szilárdságának köszönhetően repedékennyé teszi az amúgy rugalmas alapfémet. Az ötvözőkből más oxidok is keletkeznek az olvadék előállítás és kezelés során, melyek hatása hasonló az előbb említettéhez. A másik fő szennyező pedig az oldott hidrogén, amit az olvadék tízszer nagyobb mértékben tud oldani, mint a szilárd fém. A dermedés során -  porozitás formájában -  kiválik a termékben, ami szintén jelentősen rontja az alumínium tulajdonságait.

              A szennyezők eltávolítására kezdetben a pihentetést alkalmazták. Az olvadékot egy, vagy akár több órán keresztül hőntartották, a szilárd részecskék felúsztak vagy lesüllyedtek az alumíniumban - sűrűség különbségükből adódóan. Ez a technológia rendkívül költséges az idő és a fűtőanyag tekintetében, valamint csak a nagyobb részecskék távolíthatóak el a segítségével. Ennél az eljárásnál a hidrogéntartalmat a páratartalom befolyásolja.

              Ezek kézben tartására a gázöblítéses módszert alkalmazták, melyek során először halogén gázokat vezettek az olvadékba, hogy kémialig is tisztítsák azt. Ennek hátránya, hogy az egészségre igen káros, ezért áttértek az inert gázok alkalmazására. A gázadagolás lándzsákkal történt, amit a dolgozók kezeltek, így az olvadék minősége nagymértékben a dolgozó hozzáállásától függött. Az adagolás pontoság érdekében tértek át a különböző sókeverékekből készített tablettákra. Megjelentek a rotoros gáztalanítók, amit sok esetben tisztítósó adagolásával tesznek még hatásosabbá.

              A sók jellemzően alkáliföldfém-kloridok keveréke, ami elősegítí az olvadékban jelenlévő zárványok felszínre úszását. Továbbá alumínium-klorid gázt fejlesztenek, ami a hidrogéntartalom csökkentését szolgálja.

              Az olvadékkezelő több fajtája is elérhető ma a piacon a felhasználás céljának megfelelően. Olvadék tisztító-, fedő-, falazat tisztítósók a legelterjedtebbek, de vannak termékek melyek a kémia összetétel vagy az anyagszerkezet módosítására alkalmasak.

              Ezen prémium termékekből kínáljuk a Schäfer GmbH igen széles skáláját, kíváló minőségben, kimagasló hatásfokkal.