Theilub kalapácskenő a minimális olaj felhasználás és maximális biztonság érdekében

Innovatív olajos kalapácskenő rendszer

A nyomásos öntés során elngedhetelen az öntőkalapács kenése, a nagy mechanikai igénybevétel és hőterhelés miatt. A kalapács végzi a munka nagy részét az öntési folyamatban. Nagy sebességgel mozog a több mint 600 °C fokos alumíniummal érintkezve. Fontos, hogy az öntés végén minél hamarabb visszahűtsük a pogácsát a termelékenység érdekében. Mind emellett napjainkban az egyre elterjedtebb vákuum technológiához szükséges tömítettséget is biztosítani kell, ami nagy pontosságú illeszetéseket követel.

Kezdetekben a kamrán kívüli olajos kenést alkalmazták, amihez általános ásványi olajokat használtak a költséghatékonyság érdekében. Velejárója a visszamaradó olaj rendszeres begyulladása volt az öntőgép lövőegységénél. Ennek elkerülése érdekében később áttértek a viasz alapú granulátumokra. Ezeket már a kamrába adagolták, de még ennél a technológiánál is jellemző volt a belobbanás, de jobbára csak a kamrában és rövid ideig tartott. Továbbá a hátránya, hogy a granulátumból felszabaduló gázok az öntvényben porozitást okoznak, rontva ezzel a termékek minőségét.

Ezen problémákat felismerve a Chem-Trend a Theilingerrel együtt kifejlesztett egy innovatív olajos dugattyúkenő-rendszert, a Theilub-ot. Ezzel a megoldással a felhasznált olaj mennyiségét minimálisra csökkenthetjük, illetve az öntőkalapács kenése is a kamrán kívül törétnik leredukálva az olvadékba kerülő gázok mennyiségét. A technológiához használt speciális olaj magas lobbanáspontú, ezzel is csökkentve a lángképződést. A precizen adagolt mennyiség miatt nincs kenőanyag felesleg. A rendszer alkalmazásával költséghatékonyan, biztoságos körülmények között csökkenthető az öntvény porozitása.