Tokmánykenés – fémipari kitekintő

A tokmányok precíz mozgásának egyik legfontosabb feltétele a megfelelő kenőanyag megválasztása. Az akadozó csúszás elkerülése mellett a konstans befogási erő fenntartása is kritikus, különben a munkadarab elmozdulhat. Ez minden tokmánykialakítás esetében igaz (hárompofás, rövidkúpos, hengeres, stb.).

Erre a célra a kenőpaszták jelentik a legjobb megoldást: jól feltapadnak a súrlódási pontokon, és már vékony rétegben is megfelelő kenést biztosítanak.

Tokmánykenés

A Klüber Lubrications termékei közül az ALTEMP Q NB 50 és a Klüberpaste ME 31-52 évek óta helytáll ezen a területen, sőt felvitelük nagyon vékony rétegben is elégséges. Bevezetésük előtt nagy ciklusszámú teszteken teljesítettek kiválóan, azóta pedig évek óta fémmegmunkálással foglalkozó ügyfeleink egyik kedvenc terméke. Az ALTEMP Q NB 50 használata megelőzi a dörzskorróziót, ami miatt elmehetnek a tűrések, és az eltérések már csak a minőségellenőrésen buknak ki – röviden: az ALTEMO Q NB 50 használata sok selejtet és munkaórát spórol az üzemeknek.

Mindkét fentebb említett kenőanyag ásványi olaj bázisú, de az ALTEMP Q NB 50 a bárium-komplex szappanszerkezete miatt kedvezőbb árfekvésű, mint a kalcium-komplex szappanszerkezetű Klüberpaste ME 31-52.

Mindemellett mindkét termék jó korrózió- és kopásvédelemmel rendelkezik, valamint magas nyomáselnyelő képessége, ezáltal konstans szorítóerő biztosításanak. A vízállóság pedig hosszú kenési élettartamot biztosít.